Bizzdesign produktové novinky – Q2/2023

Doba čítania: 3 min.
Publikum: používateľ nástroja Bizzdesign

Pokračovanie série článkov o novinkách v Bizzdesign Vám ponúka prehľad novo pridanej funkcionality. Pripravili sme pre Vás zhrnutie za posledný štvťrok.

Novinky verzie 4

  1. Vytváranie PDF posterov z pohľadov
  2. Prístup k zbalenému obsahu v embedovaných diagramoch a pohľadoch Enterprise Studio
  3. Úlohy modelovania zahrnuté v týždennom súhrnnom e-maile s úlohami
  4. Prepojenie na vlastnú nápovedu v Horizzon Resource Center
  5. Data policies na úrovni modelu pre objekty ArchiMate
  6. Prístup k policies cez site
  7. Vylepšenia používateľského prostredia Horizzon
  8. Vytvorenie posterov BPMN diagramov v Horizzon
1. Vytváranie PDF posterov z pohľadov

Okrem SVG je teraz možné vytvárať postery pre pohľady vo formáte PDF. Podobne ako SVG, aj formát PDF podporuje generované color views a label views.

Horizzon – vytváranie PDF posterov z pohľadov
2. Prístup k zbalenému obsahu v embedovaných diagramoch a pohľadoch Enterprise Studio

Diagramy a pohľady vytvorené v Enterprise Studio možno zdieľať mimo Horizzonu v Confluence a SharePointe vložením. Ak obsahujú zbalený obsah, nie je možné ich vkladať samostatne, ale teraz k nim možno pristupovať prostredníctvom ich nadradeného diagramu alebo pohľadu, ktorý je vložený. Kliknutím na zložený objekt vo vloženom diagrame alebo zobrazení sa zobrazí jeho obsah.

Horizzon – prístup k embedovanému zbalenému obsahu
3. Úlohy modelovania zahrnuté v týždennom súhrnnom e-maile s úlohami

Úlohy modelovania pre aktualizáciu diagramov BPMN sú teraz zahrnuté v týždennom súhrnnom e-maile s úlohami. Úlohy modelovania sú označené symbolom .

Horizzon – týždenný súhrn úloh
4. Prepojenie na vlastnú nápovedu v Horizzon Resource Center

Ak má vaša organizácia vlastné stránky s nápovedou alebo informáciami na podporu používateľov pri práci s aplikáciou Horizzon, môžete teraz zahrnúť ich prepojenie do Centra zdrojov Horizzon, aby boli pre používateľov ľahko dostupné. Vo všeobecných nastaveniach aplikácie Horizzon v časti Centrum zdrojov pridajte odkaz na adresu URL.

Vlastný odkaz bude dostupný v Centre zdrojov Horizzon s použitím zobrazovacieho názvu vášho prostredia Horizzon (Zobrazovací názov je nastavený aj vo všeobecných nastaveniach Horizzon). Kliknutím na odkaz sa stránka otvorí v novej karte prehliadača. Upozorňujeme, že Centrum zdrojov je možné používať len v cloudovom riešení.

Horizzon – vlastná nápoveda
5. Data policies na úrovni modelu pre objekty ArchiMate

Teraz je možné definovať data policies na úrovni modelu. Policies na úrovni modelu nahrádzajú predvolené policies na úrovni objektov. Na úrovni modelu je možné nastaviť data policies pre typ objektu a pre dátový blok dostupný pre tento typ. Data policies na úrovni modelu pre dátový blok sa bude vzťahovať na všetky objekty konkrétneho typu, ktoré nemajú vlastnú policy pre tento dátový blok. Data policy nastavená pre dátový blok konkrétneho objektu potlačí politiku na úrovni modelu.

Horizzon – data policies
6. Prístup k policies cez site

Ak sú k objektu pripojené policies ( object, data alebo diagram policies), možno k nim teraz pristupovať priamo z objektu na site. Kliknutím prejdete na stránku Policies modelového balíka, kde si môžete pozrieť policies nastavené pre objekt.

Tlačidlo je k dispozícii na paneli vlastností objektu a na stránke Inspect len vtedy, ak máte rolu Lead Designer a boli ste pozvaní do balíka modelu, na ktorom je založená site objektu. Tlačidlo nie je k dispozícii na diagramoch a pohľadoch s dátovými politikami.

Horizzon – prístup k policies
7. Vylepšenia používateľského prostredia Horizzon

Informácie o poslednej aktualizácii na objektoch a views

Dátum „Poslednej aktualizácie“ objektu alebo view na domovskej stránke Horizzonu sa teraz aktualizuje aj vtedy, keď sa aktualizuje dátový blok spojený s objektom alebo pohľadom alebo keď sa aktualizuje diagram BPMN spojený s objektom.

Rôzne farby pre tlačidlá na stránke view

Tlačidlá na site view page sú teraz sfarbené do siva, ak ide o akcie na stránke. Tlačidlá, ktoré navigujú na iné stránky, zostávajú modré.

Horizzon – stránka pohľadu

Funkcia Inspect v kontexte view, predvolená stránka pre objekty

Funkcia Inspect sa teraz zobrazuje v kontexte pohľadu. Kliknutím na tlačidlo sa otvorí podstránka zobrazujúca kontrolovaný obsah pohľadu. Kliknutím na ňu sa podstránka opäť zatvorí a vráti sa späť do pohľadu. V prípade objektov je teraz stránka Inšpekcia predvolenou stránkou objektu, ktorá sa zobrazí pri prístupe k objektu prostredníctvom karty Prehľadávať na domovskej stránke Horizzon alebo prostredníctvom stránky Prehľadávať na stránke webu.

Horizzon – Inspect funkcia

Explore funkcia v kontexte objektu alebo view

Funkcia Explore sa teraz zobrazuje v kontexte objektu alebo pohľadu. Kliknutím na tlačidlo sa otvorí podstránka so zobrazením skúmaného obsahu objektu alebo pohľadu. Kliknutím sa podstránka opäť zatvorí a vrátite sa na stránku zobrazenia alebo objektu.

Horizzon – Explore funkcia

Obsah zbaleného prvku zobrazený v kontexte nadradeného view

Stránky zobrazenia, ktoré sú súčasťou iného zobrazenia prostredníctvom zbalených prvkov („vnorené“ zobrazenia), napr. zbalený podproces BPMN, sa teraz zobrazujú v kontexte svojho nadradeného zobrazenia. Kliknutím na zložený prvok v zobrazení sa otvorí podstránka obsahujúca obsah objektu. Kliknutím na tlačidlo alebo sa podstránka opäť zatvorí a vráti sa na stránku s nadradeným zobrazením.

Horizzon – vnorený pohľad
8.   Vytvorenie posterov BPMN diagramov v Horizzon

Teraz je možné vytvárať postery (vo formáte SVG a PDF) publikovaných diagramov BPMN v Horizzon. Ak to chcete urobiť, otvorte stránku s diagramom BPMN a kliknite na tlačidlo Download.

Horizzon – BPMN diagram
autor digitwin